Știai că sunt 3 decizii pe care le luăm în fiecare moment al vieții?

In fiecare moment al vietii raspundem la 3 intrebari, fie ca o facem constient sau inconstient. Aceste intrebari sunt:

1)       Pe ce ma focusez?

          Cea mai puternica decizie pe care o luam, chiar daca uneori o luam inconstient, este decizia pe ce ne focusam. De obicei nu ne focusam asupra multor lucruri in viata, ci doar asupra unor lucruri putine. Iar pe ce ne focusam, aia experimentam. Majoritatea lucrurilor pe care le face creierul uman este sa reinterpreteze, sa stearga si sa generalizeze.

          Focus = ce simt. Pe ce te focusezi, aia vei simti. Daca te intrebi pe ce te focusezi dintre:

a)pe ce am

b) pe ce imi lipseste

vei sesiza automat ca te vei simti diferit. Cand te focusezi pe ce ai te simti plin de viata, simti bucurie, recunostinta, iar cand te focusezi pe ce iti lipseste vei simti opusul. Cu totii avem paternuri pe care ne focusam, iar daca schimbam focusul, vom reusi sa schimbam si ce simtim.

Ma focusez pe ce pot sa controlez sau pe ce nu pot sa controlez?

          Atunci cand cineva se focuseaza pe ceva ce ii lipseste si nu poate controla se simte trist, furios, depresiv.

Ma focusez mai mult pe trecut, prezent sau viitor?

          Cu totii ne focusam atat asupra trecutului, cat si asupra prezentului si a viitorului. Daca te focusezi asupra trecutului, nu mai ai nici o putere, deoarece trecutul nu il mai poti schimba. Tot ce poti schimba este in prezent, aici si acum. Daca doresti sa iti creezi un viitor frumos, te focusezi asupra acestui viitor. Poti incepe sa iti creezi viata pe care ti-o doresti prin a trai in prezent si a-ti crea viitorul dorit.

2)      Ce inseamna asta?

          Atunci cand te focusezi pe ceva trebuie sa ii dai o insemnatate, sau semnificatie. De exemplu, atunci cand avem o problema, putem sa ne gandim urmatoarele lucruri:

a)   de ce mi se intampla tocmai mie, cu ce am gresit eu sa merit asta?

b)    aceasta problema e un dar, o oportunitate de a creste

          Asadar nu situatia in sine conteaza, ci semnificatia care noi i-o dam situatiei respective.

          Semnificatie = Emotie. Daca semnificatia este diferita, si emotia pe care o vom simti va fi diferita.

3)      Ce voi face?

          De obicei, avem 2 optiuni: fie sa facem ceva asupra lucrurilor, a evenimentelor din viata noastra, fie sa nu facem ceva asupra lor.

          La fel e si in cazul acestor intrebari: ce voi face, pe ce ma voi focusa si ce semnificatie ii voi da?

Asadar, pe ce ne focusam, aia vom simti. Ce semnificatie dam lucrului respectiv va determina emotia care o vom simti, iar ce vom face va determina calitatea vietii noastre. Noi suntem singurii responsabili pt crearea calitatii vietii noastre, iar daca reusim sa luam deciziile corecte, intreaga noastra viata se poate schimba in directia dorita.

Daca doresti sa aflii mai multe despre cum sa iei cele mai bune deciziile pentru tine, cand sa iei aceste decizii, dar si care sunt cele mai bune decizii pentru tine si pentru viitorul tau, te invit la o sesiune de coaching in care sa (iti) descoperi toate aceste lucruri.

Ultimele postari ale lui Stelian Almasan (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top