Rana de abandon

Freud situeaza finalizarea structurii noastre psihice în jurul vârstei de sase ani. Astfel, copilului care va gasi sustinerea necesara pentru buna dezvoltare îi vor trebui sase ani ca sa se pregateasca pentru societate. Acest timp pentru un adult pare a fi scurt, pentru un copil inseamna o eternitate!

Ranile in general se transmit din generatie in generatie si vindecarea lor reprezinta un adevarat parcurs de combatant.

Despre rana abandonului am mai scris si am facut chiar cursuri pe care le puteti achizitiona pe platforma www.expertcoach.ro aici https://www.expertcoach.ro/categorie-produs/coaching/.

In acest articol imi doresc sa scriu mai mult despre cum se reactiveaza si cum se vindeca aceasta

Rana abandonului se poate reactiva ori de cate ori o persoana importanta ne transmite prin comportamentul sau cuvintele sale, senzatia de excludere, abandon, decuplare, distantare, indepartare profunda, raceala, instrainare, sentimentul ca nu reprezentam nimic pentru ea.

In urma acestor comportamente ne simtim abandonati, dar deseori ne simtim si respinsi, tradati si nedreptatiti.

Acesta este motivul pentru care durerea pe care o simtim este foarte profunda si are o rezonanta in EGO-ul nostru care ne face sa avem reactii de furie , depresie, in general de tip distructiv.

Abandonul se produce aparent brusc, fara avertizare, insa in esenta cel care abandoneaza s-a abandonat deja pe el insusi si a parcurs deja un traseu in aceasta directie. In general nu are legatura cu persoana abandonata ci cu abandonul sau interior.

Odata ce intelegem si mai ales acceptam acest lucru putem incepe procesul de vindecare.

Prin urmare, primul pas ar fi sa constientizam acest lucru si faptul ca schimbarile pe care le putem face sunt doar asupra propriei persoane.

Apoi acceptam ca acest episod din viata noastra nu este un esec ci doar o lectie. Asa cum cadeam si ne raneam cand eram copii si am invatat sa mergem, am inteles cum sa facem pasii corect si apoi sa alergam tocmai datorita acelor cazaturi.

Al treilea pas este cel in care inlocuim reactiile determinate de EGO cu reactii de iertare si de recunostinta.

O sa intrebati: ” cum sa iert cand mi-a facut asa ceva”?

Daca raspund din EGO, prin furie, acest sentiment va ramane in interiorul meu. E ca si cand sunt in masina, cineva imi taie calea, eu ma enervez si injur, iar injuratura si nervii raman in masina si in interiorul meu. Cel care a taiat calea nici nu stie ce spun eu sau ce simt eu, si chiar daca stie nu il intereseaza si nu il afecteaza. Reactia mea este legata de frica mea ca puteam da peste el, de sentimentul meu de frustrare si de nedreptate, ca acea persoana nu respecta regulile. Rezultatul este ca mie imi creste tensiunea si pot face un AVC sau infarct. Asadar, merita sa raspundem din EGO? cine are de suferit, eu sau celalat?

Lucrand peste 25 de ani cu persoane bolnave de leucemie si alte forme de cancer, am intalnit o tanara care a fost abandonata de prietenul sau. In suferinta ei, s-a gandit ca daca ar avea leucemie, iubitul s-ar intoarce la ea…si ghici ce…ea a facut leucemie, a murit si iubitul nu s-a intors.

Un alt caz este al unei doamne, care la varsta de  50 de ani, a fost inselata de sot. Ca sa se razbune s-a gandit ca daca ar face leucemie si ar muri, sotul s-ar simti vinovat si ar avea remuscari toata viata. Aici este chiar vorba despre dorinta de razbunare declansata de rana de abandon …. Conform zicalei ” ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa si primesti” (si functioneaza doar la ce este legat de propria persoana), ea a facut o forma de leucemie si nu s-a vindecat, in schimb sotul nu s-a intors si nici nu i-a fost alaturi.

Si atunci intrebarea mea este: MERITA?

In schimb, daca acceptam ca actul de abandon este cauzat de diverse situatii aparute pe parcursul acestei calatorii impreuna, ca poate fiecare s-a schimbat si a invatat ceva de la celalat, iertam greselile noastre si ale celuilalt si ne programam mental pentru un nou inceput mai stralucitor, pavat cu tot ceea ce am luat bun din trecut, atunci practic putem avea o viata armonioasa si relatii sanatoase. MERITA?

Eu va invit sa luati ce vi se potriveste si sa testati. Mi-ar face o deosebita placere sa ma contactati sau imi scrieti parerea voastra, precum si ce testati si functioneaza.

De asemenea, am pregatit ateliere despre cum se construiesc relatii sanatoase si despre cum sa ne crestem calitatea vietii, in care efectiv va sunt alaturi pas cu pas in procesut destinat atingerii obiectivelor personale.

Va imbratisez cu drag

Monica Bunaciu
Ultimele postari ale lui Monica Bunaciu (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top