Rana de Abandon – cum se poate vindeca

Rana de abandon – caracteristici si solutii

Ranile de respingere si de abandon au legatura cu existenta, spre deosebire de rana de umilire, nedreptate sau tradare care au legatura mai degraba cu a avea sau cu a face.

Rana de abandon apare la copiii care au frati/surori mai mici sau bolnavi sau care atrag mai mult atentia parintilor, si simt ca parintii ii « abandoneaza » ca sa aiba grija de acestia. Apare de asemenea atunci cand parintii sunt dedicati serviciului si dau mai multa importanta acestuia in detrimentul timpului petrecut cu copilul. Apare atunci cand copilul este dus si lasat la spital fara explicatii pe intelesul lui, chiar daca este vizitat de acestia cat se poate de des. Poate apare atunci cand copiii sunt lasati la altcineva, fie si la bunici, daca nu este o alegerea a copilului.

Multe persoane care sufera de aceasta rana au suferit de fapt de o lipsa de comunicare eficienta din partea parintilor (mai ales din partea parintelul de sex opus), in copilarie sau in tinerete. Aceasta lipsa de comunicare duce la convingerea ca nu sunt iubiti sau doriti

Deseori copilul se simte respins de parintele de acelasi sex si abandonat de parintele de sex opus.

Cei care sufera de rana abandonului nu sunt hraniti din punct de vedere afectiv si ajung din acest motiv la dependenta de cineva sau de ceva. Prin urmare, pentru a atrage atentia, devin ori victime, sau mai rar, persecutori.

Ei devin fuzionali, au nevoie de prezenta, de atentie, de suport si mai ales de sustinere. Au dificultati in a face sau a lua decizii singuri. Cer sfatul insa deseori nu il respecta. Au dificultatea de a spune « NU ». Sunt tristi si plang usor, atrag mila, o zi sunt veseli alta zi tristi, se leaga de ceilalti, devin vedete, cauta independenta, iubesc sa faca sex, le place sa danseze lipiti de partener, etc .

Cea mai mare teama a lor este singuratatea

Bolile pe care le atrag sunt : durerile de spate, astmul, bronsitele, migrenele, hipoglicemia, diabetul, miopia, isteria, depresia, boli rare care atrag atentia, boli incurabile.

 Solutii :

  1. Acceptarea, chiar daca nu sunt de acord cu faptul ca exista acel motiv care creaza aceasta rana. Privim situatia, o observam stiind ca toata viata avem de invatat si de experimentat. Daca ceva ne raneste nu insemna ca este vina noastra sau ca meritam acest lucru. Faptul ca am supravietuit pana acum este un fapt eroic, o dovada de dragoste la adresa noastra.
  2.  Inblanzirea orgoliului. Egoul crede ca alege calea cea mai usoara, in timp ce nu face altceva decat sa ne complice viata. Inteligenta in schimb, atunci cand ne ghideaza viata, ne-o simplifica, chiar daca pare mai complicat la inceput
  3. Cresterea autostimei. Ceea ce suntem si ceea ce facem este sursa noastra de bine , nu complimentele, gratitudinea, recunostinta, sau ajutorul celor din jur. Suntem respinsi sau abandonati atunci cand nu ne iubim noi insine suficient de mult. Solutia este sa facem cate un pas de bebe in fiecare zi in aceasta directie si sa sarbatorim fiecare reusita.
  4. Este importanta acceptarea faptului ca « de ceea ce iti este frica nu scapi », pentru ca vei face tot posibilul sa atragi acel lucru, in mod inconstient. Cel care traieste rana de abanadon, in esenta isi hraneste aceasta rana de fiecare data cand abandoneaza un proiect, atunci cand nu se ocupa de el insusi, atunci cand nu isi satisface propriile lui nevoi. El ii sperie si involuntar ii respinge pe cei din jur prin modul lui de a se lipi, de a deveni prea prezent, uneori chiar sufocant, si astfel ramane singur. Isi creaza suferinte, chiar boli, in mod inconstient, pentru a atrage atentia si prezenta celor din jur.

Monica Bunaciu
Ultimele postari ale lui Monica Bunaciu (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top