Nevoia de siguranță

Nevoile umane reprezintă ansamblul cerințelor care se manifestă ca necesități subiective ale omului pentru consumarea, utilizarea, contemplarea unor factori de satisfacție.

Siguranța este principala și cea mai importantă nevoie, deoarece dacă nu am fi in siguranță am muri.
Toți oamenii căutăm să fim și să ne simțim siguri, în siguranță, fie că vorbim din punct de vedere profesional (job, carieră, afacere) sau personal (în relații cu ceilalți, sau cu noi înșine).

Am putea crede că facem lucrurile pe care le facem deoarece creierul nostru ne impune aceste lucruri. Cu mintea noastră putem raționaliza totul, făcând tot ceea ce dorim să se întâmple. Dar cum se explică toate acele momente când capul tau (și mintea ta) nu te ajută să obții ceea ce vrei? Când funcționează împotriva ta în schimb?

Facem lucrurile respective deoarece la nivel subconștient încercăm să ne împlinim nevoile noastre fundamentale, iar nevoia de siguranță este așa cum am mai spus, cea mai importantă nevoie!
Oamenii vor renunța la dorințele și la visurile lor pentru a-și satisface nevoia de siguranță. Vor renunța chiar si la valorile lor!

Moduri de a fi în siguranță:

  • Când oferi cuiva ceva. Ai siguranța că te simți bine, atunci când oferi
  • Prin a controla pe cineva. Controlând, ești sigur(ă) că deții controlul (persoanei, situației)
  • Prin rutina zilnică. Astfel ești sigur(ă) de cum îți va fi ziua.
  • Prin credință. Ai siguranța că există Dumnezeu și e acolo sus de fiecare dată când apelezi la El.
  • Prin a te simți confortabil, pentru a evita durerea, consumând alcool, droguri, fumat.
  • Să faci copii știind că vor fi lângă tine și vei fi astfel în siguranță
  • Prin a te enerva pe cineva sau pe ceva tot timpul, deoarece este un mod care îți oferă siguranță într-o viață care este nesigură, incertă
  • Mâncând, deoarece te face să te simți mai bine atunci când mănânci ceva ce îți place.

Așadar, pentru a fi în siguranță, există atât moduri pozitive, cât și moduri negative de a-ți satisface această nevoie. Alegerea îți aparține!

Ultimele postari ale lui Stelian Almasan (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top