Frica de eșec – un motiv de a nu reuși în viață ?

Ți s-a întâmplat vreodată să decizi în capul tău că tu nu poți avea un anumit job sau nu poți să ai o anumită sumă de bani sau o anumită relație cu un anumit tip de om și cu toate acestea îți doresti și visezi cu ochii deschiși insa totuși nu faci nimic ca să le obții?

Acest lucru se datorează faptului că undeva în spatele minții tale adică în subconștientul tău deja ai decis că tu nu ai nicio șansă și că este foarte posibil să esuezi…

Această frică de a eșua ne paralizează precum o durere și nu ne mai mișcăm înainte; iar uneori dacă cumva reușim să ne forțăm și să depășim această frică sau să o ignorăm și facem acțiune. Până la urmă facem cumva ca să fim siguri că vom eșua și ne vom sabota ca să ne convingem că am avut dreptate și altădată să nu mai încercăm ca sa ne mai scutim sa simțim acea durere care se strecoară in suflet când dam greș și nu reușim acolo unde vrem.

Care sunt cauzele acestei frici?

Mai întâi este important să înțelegem ce înseamnă eșecul . Pentru unii eșec înseamnă să dai de 10 ori examenul de admitere la facultate și să nu reușești, iar pentru alții înseamnă să dai doar de două ori admitere sau o singură dată și să nu reușească și se opresc.

Acest lucru înseamnă că rezistența la eșec și durerea eșecului de care vorbeam mai devreme este mai redusă sau mai mare la fiecare dintre noi . Bineînțeles că aici au importanță și valorile și credințele pe care le avem cum ar fi de exemplu “încercarea moarte nu are “ sau indicatoarele și standardele interioare pe care le avem și care diferă de la un om la altul . De fapt toți trăim de-a lungul vieții cu această frică de eșec doar că ea devine toxică și paralizanta atunci când nu ne mai lasă să avansăm în viață și nu doar că ne stagnează dar poate chiar să ne și determine să regresam . De exemplu hai să spunem că erai o persoană cu o funcție importantă și cu studii superioare în propria ta țară și decizi să îti schimbi țara, ajungând într-o altă țară cu altă cultură unde ocupi temporar un post sub nivelul cunoștințelor și abilitaților tale. După aceea poate nu știi limba atât de bine dar începi prin a ocupa un alt post care sa fie poate de același nivel cu cel lăsat în propria țară însă nu reușești. Ulterior nici nu mai încerci altceva pentru că teama de eșec este atât de puternica încă paralizează orice inițiativa. Și putem merge pe acest exercițiu de imaginație când ocupând acest post care este sub nivelul competentelor tale, simți ca nu dai randament și nici nu poti face performanța in acest job chiar dacă nu este la nivelul tău și cumva începi sa te sabotezi prin diferite comportamente in urma cărora ajungi sa nu mai ocupi nici măcar acest job și chiar mai rău, ocupi un job mai jos in pătura socială. Imaginează-ti cum stima de sine și încrederea in sine sunt atât de scazute încat nu mai poți sa crezi in tine sau visele tale, nu mai poți sa speri la nimic mai bun și uite așa, ajungi sa regresezi din ce in ce mai mult… Acesta a fost un exercițiu de imaginație care din nefericire se întâmplă uneori când oamenii își pierd speranța, încrederea in ei și puterea de a visa și a merge mai departe… și se întâmpla și din frica de eșec .

Acum că am dat acest exemplu nu doar de stagnare dar și de regresare determinată de frica de eșec, este important să spun că principalele două cauze care determină această frică sunt:

a) fie ai avut niște părinți critici care nu te-au susținut sau care te-a umilit sau care făceau glume pe seama ta și a viselor tale și a ceea ce tu îți doreai și îți imaginai că o să realizezi când te vei face mare

b) fie ai avut un eveniment traumatic care te-a marcat atât de tare încât numai amintirea lui îți provoacă atâta durere și emoții negative, incat nici măcar nu te mai lasă să intrevezi posibilitatea de a depăși acest moment și sa faci acțiune. De exemplu poate ai făcut o prezentare la serviciu sau la facultate și te-ai poticnit, te-ai bâlbâit ai uitat ce ai vrut să spui și audiența a început să radă de tine și să facă glume sau să fie total dezinteresată etc. Evident că un asemenea moment de umilință publică este greu de depășit de unul singur și fără ajutor și e posibil să nu mai vrei să faci vreodată o altă prezentare în fața unui public oricât de mic ar fi el.

Cum se manifestă această frică de eșec?

Atunci când suferim de frica de eșec putem să ne autosabotam, putem să amânăm încontinuu să realizăm o acțiune despre care noi știm că ne-ar face bine dacă am reuși să ne mobilizăm dar totuși nu ne găsim puterea – în special emoțională – de a duce la bun sfârșit această acțiune, sau putem să manifestăm o anxietate excesivă, sau putem să experimentam o scădere drastică a încrederii în sine și stimei de sine ( cum am văzut in exemplul de mai sus), ori putem să avem un dialog interior extrem de negativ în care să ne repetăm cat de insuficienți suntem ca să reușim să avem ceea ce ne dorim sau putem să suferim de un perfecționism paralizant care să ne determine să revizuim încontinuu o lucrare sau o decizie și să nu trecem niciodată la acțiunea propriu-zisă .

Cum ne luăm puterea înapoi?

Uneori e drept că este mai ușor să spui că tu nu ești suficient de bun la ceva ca să nu încerci și să te complaci în acea situație decât să te apuci pur și simplu să te expui, să suferi și să-ți depășești această durere și să mergi mai departe prin acțiunile pe care le întreprinzi. O clientă cu care am lucrat cateva sesiuni de Coaching își dorea foarte mult să ocupe un anumit post pentru care nu avea experiența necesară dar a continuat să aplice la joburile la care visa și de fiecare dată când făcea o aplicație mai afla despre un program sau mai citea un articol sau mai scria un articol pentru propriul sau blog etc. Prin urmare se informa, cerceta, învăța, acumula informații și cunoștințe și așa a crescut și în cele din urmă a devenit și calificată pentru jobul la care ea a visat. Ba mai mult, de fiecare dată când primea un răspuns negativ la joburile pentru care aplica, suna și întreba care au fost motivele neangajării sale și după ce afla, evident învăța și creștea și până la urmă a reușit!!!

Ce vreau să subliniez este că există foarte mulți oameni de succes care înainte să aibe acest succes vizibil au suferit multe eșecuri…  însă oamenii când îi privesc văd doar succesul și este important să ținem minte că eșecul este un profesor foarte bun dar dur!!

Cum să nu mai trăim cu frica de eșec?

Mai întâi este important să analizăm în mod realist posibilitățile pe care le avem într-o anumită situație văzând atât avantajele cat și dezavantajele, atât calitățile cat și defectele pe care le avem și nu doar tot ce este negativ la noi.

De asemenea important să avem o perspectivă pozitivă asupra situațiilor din viață fără să punem sare pe rană.

E important să ne înconjurăm de oameni pozitivi, care să ne ajute să ne ridicam in momentul în care ești la pământ în urma unui eșec mai mare sau mai mic.

De asemenea este important ca în permanență să evaluam ce am făcut bine și ce am fi putut să facem și mai bine, să planificam pas cu pas în obiective și în sub-obiective (în mici pași de acțiune), să învățam în permanenta, să ne îmbunătățim, să devenim mai buni decât am fost ieri, și să ne vedem mereu acolo unde ne dorim să ajungem!

Eu sunt convinsă că dacă vei urma acești pași vei avea succesul dorit, mai devreme sau mai târziu. Totul depinde doar de tine! Iar in situația in care vrei sa lucrezi cu un coach pe acest aspect, ma poți contacta la MonicaDimitriu.Coach@gmail.com!

Spor la treabă și mult succes!

Monica Dimitriu
Mind-set Transformational Coach – Career and Executive level
Self-Confidence and Human Change Trainer and Author
Values:  | Open-minded | Playfulness | Freedom | Integrity | Loyalty

Ultimele postari ale lui Monica Dimitriu (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top