De ce nu ai succes în viață? (1) – puncte forte și puncte slabe

De ce nu ai succes în viață? (1)

– puncte forte și puncte slabe –

 

Ce înseamnă succesul?

Este bogăție? Este faimă? Este fericire? Ce este mai exact succesul?

Ce este succesul pentru tine?

 De fapt succesul nu poate fi explicat printr-o definiție simplă.

Succesul înseamnă să fii cea mai bună versiune a ta. Succesul înseamnă să ai relații de calitate și să îți fi mereu loial ție însuți, adică să fii autentic și aliniat cu ceea ce simți, cu ceea ce vrei și cu ceea ce spui. Succes înseamnă să îți îndeplinești tot ceea ce îți dorești, rămânând în același timp consecvent cu valorile și principiile tale.

Prin urmare, succesul poate avea definiții multiple, evident în funcție de fiecare în parte și de ceea ce își propune fiecare să realizeze.

Succesul depinde de fiecare persoană în parte și eu îmi propun ca în acest articol să abordez succesul la modul general și să ofer instrumente aplicabile în orice situație care să te ajute să ai succes și să reușesti în viață indiferent de ceea ce iti propui.

 Din punctul meu de vedere, primul pas spre a dobândi succesul înseamnă mai intai de toate să îți cunoști punctele forte și punctele slabe și cel mai important, indiferent de ce demers ai face, să fii mereu în aria punctelor tale forte !

 Ce vreau să spun? Asa cum afirma John Maxwell, oricât ne-am strădui să ne îmbunătățim punctele slabe noi tot nu vom putea atinge performanța sau vom consuma foarte multă energie și timp și resurse pentru a întări ceva care poate nu e calea proprie ; în timp ce atunci când acționezi din perspectiva punctelor tale forte atunci este foarte ușor, apar oportunitățile, si cu cat îți îmbunătățești și îți consolidezi aceste puncte forte cu atât devii mai de succes și mai de neoprit în calea ta. Prin urmare în viață este vital să te afli acolo unde îți poți folosi punctele forte ca să poți străluci .

 

Exemplul meu personal este că atunci când eram la liceu și a fost vorba să îmi aleg facultatea pe care s-o urmez, mama mea a vrut să mă îndrume spre o facultate cu orientare economico-matematică… însă eu știind că acesta NU este punctul meu forte am reușit să o conving să dau la o facultate de orientare umanistă (pentru că mie dintotdeauna mi-a plăcut istoria și într-adevăr am reușit să intru ușor la acea facultate și mi-a și plăcut si pe parcursul anilor de facultate. De asemenea când m-am angajat am intrat într-un departament de relații internaționale  mă simțeam foarte inspirată și creativă. După aceea au urmat o perioadă de reorganizare interna și am fost transferată la un departament în care eu nu am excelat pentru că nu îmi foloseam abilitățile mele și punctele mele forte. În momentul în care am reușit să mă transfer din nou la un departament de relații internaționale și comunicare din nou am intrat într-o stare de creativitate, de inspirație cu multă energie și cu multe oportunități .

 Am dat aceste exemple ca să fie mai relevant ce vreau să spun atunci când vorbesc despre a acționa în punctele tale forte . Pentru că fiecare dintre noi avem niște puncte forte și niște puncte slabe și nu are niciun sens să ne consumăm energia și timpul și resursele pentru a îmbunătăți ceva pentru care noi nu avem nicio înclinație .

 Cum îți poți identifica punctele forte?

Evident că nouă ne este mai ușor să identificăm punctele slabe pentru că suntem obișnuiți să ne criticăm sau să îi auzim pe ceilalți cum ne critică: părinți, bunici, profesori, frați etc

 Ce sunt mai exact punctele forte?

Punctele forte sunt acele calități care te ajută să ai o viață ușoară, tihnită, și să fii mulțumit și împăcat cu tine însuți. Uneori sunt aspecte la care ești bun fără să depui foarte mult efort sau primești laude pentru ceva care ție ți se pare neînsemnat pentru că nu ai depus foarte mult efort .

Pentru a depista acestei calități poți să te gândești la diferite activități și cum te fac ele să te simți adică ce te face să te simți bine să te simți energic care te absoarbe întru totul și uiți și de trecerea timpului atunci când faci acea activitate?

      1.    Una dintre modalitati este de a-i  intreba pe ceilalți care te cunosc, să-ți zică care cred ei că sunt punctele tale forte. După ce îți vor răspunde ideea e să triezi aceste răspunsuri și să le filtrezi cu ceea ce știi tu despre tine si nu sa le iei ca pe niste adevaruri absolute pe care nimeni nu le poate schimba.

2.    O alta modalitate e să faci un test Gallup sau HiGHS test sau poți încerca diferite  teste de personalitate care îți pot arăta care sunt punctele tale forte și care îți pot oferi o nouă perspectivă despre tine cum ar fi de exemplu DISC sau Myers Briggs type indicator.

3.    In aceeasi directie îți sugerez să faci o listă de realizări pe care le-ai obținut pe parcursul vieții până la momentul prezent ca să îți identifici interesele, abilitățile și valorile . Sunt convinsă că poți să găsești câteva realizări de la felul cum ai reușit să comunici odată cu o persoană care avea un comportament dificil, sau cum ai reușit la un examen, sau cum ți-ai găsit un job care îți place, ori cum ți-ai găsit partenerul ideal etc. Indiferent care sunt aceste realizări, cu siguranță ai avut câteva și e important să le asterni pe o hârtie ca sa le poti vedea mai clar.

4.   Iar în situația în care simți că ești blocat sau nu știi cum să începi pentru a îți identifica punctele forte, poți chiar să lucrez și cu un coach care să te ajute să le descoperi mai ușor .

 Cum să îți dezvolți și să îți consolidezi aceste puncte forte ?

Acum ca stii care iti sunt punctele forte urmatorul pas e sa devii si mai bun la ceea ce esti in mod natural bun. Aici vorbesc de oameni ca tine si mine, oameni obisnuiti care au anumite calitati si nu vorbesc despre geniile care se nascu cu anumite talente deosebite. De ce e important sa le consolidezi si sa le imbunatatesti ? Tocmai ca o casa care trebuie sa fie in permanenta imbunatatita si consolidata, mai ales daca are o fundatie buna, asa si noi oamenii avem nevoie sa ne imbunatatim mereu in aceste puncte forte.

      1.      In acest sens este important să citești mai mult în domeniul respectiv sau să exersezi și mai mult în ariile care îți plac, tocmai pentru a îți                    consolida si intari experientele avute si pentru a le converti in cunoștințe pe care le poti accesa actuni cand ai nevoie si astfel poti să devii                 cat mai sigur de ceea ce știi în domeniul în care tu ai punctele tale forte .

2.  Totodata, este important să dezvolți o altă abilitate care este înrudită cu unul din punctele tale forte dintr-un domeniu specific, fapt care te va ajuta și să îți dezvolți obiective pe termen mediu și lung De ce? Pentru că atunci când trebuie să înveți o abilitate, e nevoie si să îți dezvolți și capacitatea de a planifica și de a gândi strategic.

3.   La fel de fundamental este să fii mereu conectat cu domeniul în care tu ai punctele tale forte și poți să realizezi acest lucru dacă ești mereu în contact cu diferite evenimente la care poți participa sau cursuri din domeniul respectiv unde poți întâlni oameni care gândesc la fel, care sunt preocupați de aceleași teme, cu care poți să discuți și cu care totodată poți să îți extinzi aria de cunoștințe, tocmai ca să îți faciliteze și să te afli într-un mediu propice domeniului în care tu ai punctele tale forte.

4.    O ultimă metodă de a îți consolida punctele forte este ca după ce le-ai identificat să poți să le explici altor persoane care cunosc mai puțin decât tine, care poate nu au acces la acele evenimente și cursuri și care nu se află în cercurile de oameni în care tu ai avut beneficiul de a intra. Atunci când poți să predai sau să explici altora ceea ce te pasionează pe tine, ceea ce tu știi foarte bine și ceea ce tu aplici foarte bine, atunci vei reuși să îți îmbunătățești și să îți lărgești aceste cunoștințe și astfel Îți consolidezi punctele tale forte devenind din ce în ce mai bun.

In concluzie te încurajez să îți faci un tabel unde într-o coloană să ai identificarea punctelor forte și in cealaltă coloană să ai consolidarea punctelor forte și să scrii măcar cinci puncte la fiecare dintre acestea și vei vedea că noi oportunități ți se vor deschide ! Nu pentru că aceste oportunități nu erau acolo și înainte, doar că tu nu aveai atenția necesară și focusata pentru a vedea acele oportunități și idei și oameni care să te ajute în procesul tău de creștere personala!

 Iți urez mult succes și dă-mi de știre ce rezultate ai obținut!

Iar dacă ai nevoie de un coach pentru a te ajuta să îți identifici aceste puncte forte si sa lucrezi pe dorinta ta de a avea succes, îmi poți scrie pe adresa MonicaDimitriu.Coach@gmail.com .

 Mult succes !

Monica Dimitriu – coach, trainer și autor

 

Ultimele postari ale lui Monica Dimitriu (vezi toate)

Adaugă un comentariu

Scroll to Top